- Donald Trump wil als hij in januari aantreedt als president van de VS, meteen hogere invoerheffingen opleggen voor China, Mexico en Canada.
- Voor Canada en Mexico wil Trump een importheffing van 25% invoeren en voor China komt er 10% op de bestaande invoerrechten.
- De heffingen zouden per decreet van kracht moeten worden.
- Lees ook: Waarom de euro kwetsbaar is voor handelsoorlog tussen de VS en China
Tijdens zijn verkiezingscampagne sprak Donald Trump over het invoeren van heffingen tot 60 procent op Chinese producten die naar de VS worden geëxporteerd. Dat lijkt minder te worden. Trump wil een extra invoerheffing van 10 procent invoeren voor Chinese producten die in de VS geïmporteerd worden, zo kondigde hij dinsdag aan. Die heffing gaat gelden bovenop al bestaande invoertarieven voor Chinese producten.
In een post op zijn medium Truth Social schrijft de aankomend president van de Verenigde Staten dat er “enorme hoeveelheden” drugs vanuit China via Mexico naar de VS gestuurd worden. Volgens Trump gaat het met name om fentanyl, een synthetische vervanger van heroïne die in de VS jaarlijks tienduizenden dodelijke overdosissen veroorzaakt. Trump zegt het invoertarief in stand te houden zolang de drugssmokkel “niet stopt”.
Tijdens het vorige presidentschap van Trump legde de Republikein ook al veel strafheffingen op aan China, die grotendeels gehandhaafd bleven onder de regering-Biden.
Importheffingen voor Mexico en Canada van 25%
Naast China maakte Trump maandag ook de invoerheffingen voor Canada en Mexico bekend. Deze buurlanden van de VS gaan 25 procent betalen voor alle producten die de grens over gaan.
Als het aan Trump ligt geldt het hogere tarief straks voor "alle" producten die vanuit de buurlanden in de VS geïmporteerd worden.
Trump wil het decreet meteen tekenen op de dag van zijn inauguratie, 20 januari. Hij schrijft dat het invoertarief van kracht blijft, totdat Canada en Mexico een oplossing vinden voor de grootschalige handel in de drug fentanyl en de asielstroom naar de VS.
Het voorgestelde tarief is in strijd met een handelsovereenkomst die Trump in 2020 sloot met Canada en Mexico, meldt persbureau Reuters. Voor die twee landen is de VS de belangrijkste handelspartner. Meer dan 83 procent van alle export uit Mexico ging vorig jaar naar de Verenigde Staten, zo'n 75 procent van alle export uit Canada kwam in dat jaar in de VS terecht.
Canada laat in een verklaring weten dat het land "essentieel" is voor de energievoorziening van de Amerikanen. "Onze relatie is op dit moment evenwichtig en voor beide partijen voordelig", meldde Ottawa in een korte verklaring. Bronnen melden dat premier Justin Trudeau met Trump gesproken heeft en een "goed gesprek" had.
In 2019 dreigde Trump ook al met een invoerheffing van 25 procent voor Mexico, maar hij zag daar uiteindelijk toch van af.
Elders in de wereld dreigt Trump met heffingen van 10 tot 20 procent. Analisten melden dat het beleid van Trump de importtarieven doet stijgen naar het niveau van de jaren 30 van de vorige eeuw. Het kan de inflatie aanwakkeren, de handel tussen de VS en China doen instorten en drastische gevolgen hebben voor de toeleveringsketens van Amerikaanse bedrijven in talloze sectoren, aldus experts.
China en Duitsland willen gesprek met Trump over importtarieven
China en Duitsland hebben gereageerd op het dreigement van Trump om diverse importtarieven te verhogen. De landen willen gesprekken voeren met de aankomend president om een wereldwijde handelsoorlog te voorkomen.
De Duitse minister van Economie Robert Habeck verklaarde dat de tariefdreiging van Trump "serieus moet worden genomen". Hij vindt dat Europa en Duitsland gesprekken moeten voeren om een mogelijke handelsoorlog te voorkomen, "waarin iedereen verliest".
"In principe staan we open voor het onderhouden van dialoog en communicatie", zei een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken op de vraag of Beijing al contact had opgenomen met Trumps team voor gesprekken. Eerder verklaarde de Chinese ambassade in Washington al dat niemand een handelsoorlog wint en dat China stappen heeft gezet om het drugsprobleem aan te pakken.
"China gelooft dat zowel de Verenigde Staten als China baat hebben bij economische handel en samenwerking", zei woordvoerder Liu Pengyu in een verklaring. Liu benadrukt verder dat China stappen heeft gemaakt om het drugsprobleem aan te pakken, "en dat de VS van die vooruitgang op de hoogte zijn gebracht".